“Alors c’est la guerre!” 28 Οκτωβρίου 1940

Σε αντίθεση με άλλες χώρες που εορτάζουν την λήξη του Β!ΠΠ, η Ελλάδα τιμά την είσοδό της στον πόλεμο, την ημέρα της επίδοσης του ιταλικού τελεσιγράφου και της άρνησης του Μεταξά να συναινέσει στην υποταγή της χώρας. Γιατί όμως ο Μεταξάς, ιδεολογικά ομόφρων του φασισμού και του ναζισμού , απάντησε ΟΧΙ στις απαιτήσεις των Ιταλών; Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΟΧΙ ήταν επιβεβλημένος μονόδρομος. Στην ανακοίνωση του προς τους ιδιοκτήτες και αρχισυντάκτες του Αθηναϊκού Τύπου στο Γενικό Στρατηγείο (ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία) στις 30 Οκτωβρίου 1940 αναφέρει“….Μη νομίσητε ότι η απόφασις του ΟΧΙ πέρθηκε έτσι σε μία στιγμή. Μη φαντασθήτε ότι εμπήκαμε στον πόλεμο αιφνιδιαστικά. Ή ότι δεν έγινε παν ό,τι επετρέπετο και μπορούσε να γίνει για να τον αποφύγωμε…………. .Εις σχετικάς βολιδοσκοπήσεις προς την κατεύθυνσιν του Άξονος μου εδόθη να εννοήσω σαφώς ότι η μόνη λύσις θα μπορούσε να είναι μια εκουσία προσχώρησις της Ελλάδος εις την “Νέαν Τάξιν”. Προσχώρησις που θα εγένετο όλως ευχαρίστως δεκτη από τον Χίτλερ “ως εραστήν του Ελληνικού πνεύματος”……… η ένταξις προϋποθέτει προκαταρκτικήν άρσιν όλων των παλαιών διαφορών με τους γείτονάς μας και θυσίας τινας δια την Ελλάδα…………. αι θυσίαι θα περιορίζοντο “εις το ελάχιστον δυνατόν” ………… εις μερικάς ικανοποιήσεις προς την Ιταλίαν δυτικώς μέχρι Πρεβέζης, ίσως και προς την Βουλγαρίαν ανατολικώς μέχρι Δεδεαγάτς”.

Γιατί εορτάζουμε το ΟΧΙ και δεν θυμόμαστε τη λήξη ενός πολέμου που κατασπάραξε τη χώρα ;

Το νικηφόρο τέλος του Β!ΠΠ έφερε νέα δεινά για την χώρα. Ακολούθησαν τα Δεκεμβριανά, η Βάρκιζα και τελικά η εμφύλια σύγκρουση που ακόμα προκαλεί έντονες αντιπαραθέσεις. Αντίθετα η 28η Οκτωβρίου συμβόλιζε την απόλυτη σύμπνοια και ενότητα των Ελλήνων, την ελληνική νίκη επί του ιταλικού φασισμού που υπερέβαινε τα εθνικά όρια και εντασσόταν στο πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο πλαίσιο του αντιφασιστικού αγώνα.

Όλες οι εθνικές επέτειοι της Ελλάδας συνδέονται με την έναρξη των γεγονότων και όχι με το αποτέλεσμά τους. Ίσως λοιπόν συνδέθηκε και καθιερώθηκε ως συνέχεια της 25ης Μαρτίου με την συσπείρωση και την αντίσταση του έθνους ενάντια στον κατακτητή καθώς και με τους διαχρονικούς αγώνες για ελευθερία.

Επίσημα θεσπίστηκε με ένα από τα πρώτα κυβερνητικά διατάγματα με την έλευση της κυβέρνησης Παπανδρέου τον Οκτώβριο 1944, επικυρώνοντας τον ανεπίσημο εορτασμό των προηγούμενων χρόνων, μια επετειακή παράδοση που είχε κατακτηθεί με αγώνες και αίμα στα χρόνια της Κατοχής. Ο πρώτος εορτασμός πραγματοποιήθηκε το 1941 στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Την επόμενη χρονιά στο Σύνταγμα και το 1943 , σύμφωνα με αναφορά του Ηλία Βενέζη, στο κτίριο της Εθνικής στην Πλατεία Κοτζιά.

1940b

comments

Winter is coming>

Petra & Fos Boutique Hotel & Spa / Orange Festival 2016>

PETRA & FOS MEANS STONE & LIGHT>

Corporate Social Responsibility>

The Nutritional Value of Extra Virgin Olive Oil>

VALUE IN THE HOTEL INDUSTRY>

CREATIVITY AND ENTREPRENEURSHIP>

HOTEL BRANDING>

PETRA AND FOS REVIEWS>

SWIMMING IN MANI>